Japonya uzay ajansı (JAXA), Japon otomotiv devi Toyota ile uluslararası uzay araştırmalarında işbirliği yapma konusunda görüşmelere başladıklarını açıkladı. Ajans özellikle yakıt hücreleri kullanarak Dünya dışı gök cisimleri üzerinde görev yapabilecek, basınçlı kabine sahip insanlı bir gezgin üzerinde duruyor.
JAXA Başkan Yardımcısı Koichi Wakata yaptığı basın açıklamasında, “İnsanlı ve basınçlı araçlar 2030’larda gerçekleşmesini öngördüğümüz Ay araştırmalarını destekleyen önemli bir unsur olacak” dedi ve 2029’da bu tür bir gezgin fırlatmayı hedeflediklerini belirtti.
JAXA ve Toyota halen fikir aşamasındaki aracın öngörülen bazı spesifikasyonlarını yayınladılar. Yaklaşık 6 metre uzunluğunda, 5,2 metre genişliğinde ve 3,8 metre yüksekliğindeki araç 13 metreküplük bir yaşam alanına sahip olacak ve acil durumlarda 4 kişiyi rahatça barındırabilecek.
Toyota’nın aracı hayata geçerse Dünya dışı sürüş teknolojisinde büyük bir sıçrama olacak. Ay’daki son insanlı araç olan NASA’nın Apollo 15, 16 ve 17 görevlerinde astronotları taşıyan “ay arabası” Lunar Roving Vehicle (LRV) sadece 3,1 metre uzunluğunda ve 1,14 metre yüksekliğindeydi. İki adet şarj edilemeyen 36 voltluk gümüş-çinko potasyum hidroksit pil ile çalışan araç, basınçlı bir kabine de sahip değildi ve astronotlar uzay giysisi kullanmak zorundaydı.
Toyota Genel Müdür Yardımcısı Shigeki Terashi tüm zamanların en çok satan hibrit elektrikli aracı olan Toyota Prius ile elde ettikleri elektrikli sürüş deneyiminin bu konuda kendilerine avantaj sağlayacağı görüşünde.
Terashi Toyota’nın tecrübesiyle uzay yolculuklarının zorlukları ile başa çıkabilecek dayanıklılıkta araçlar üretebileceğini düşünüyor. Ay’ın veya Mars’ın sert çevre koşullarına dayanabilecek yakıt hücrelerinin geliştirilmesinin zorlu bir mücadele olacağını ifade eden Terashi, “Japonya uzay takımına dahil olmamız için bir fırsat veriyor ve biz de uzayın bu zorlu koşullarının üstesinden gelmek istiyoruz” dedi.
Toyota, Dünya’da sürdürülebilir mobiliteye sahip bir toplumun tesis edilebilmesi için, hibrit elektrikli araçlar, prizden şarj edilen elektrikli araçlar ve yakıt hücreli elektrikli araçlar gibi taşıtların bir arada bulunması ve yaygın şekilde kullanılmasının gerekliliğine inanmakta. Toyota’ya göre temiz enerji üretmek için yakıt pilleri vazgeçilmez bir teknoloji, yakıt hücreleri kullanıldığında “atık” olarak sadece su açığa çıkıyor ve yüksek yoğunlukta enerji sağlayabiliyor. Toyota özellikle bu açıdan yakıt hücresi teknolojisinin JAXA ile geliştirilecek projeler için ideal olduğunu düşünüyor.
Kaynak: popularmechanics.com, Toyota