Blue Origin’in New Shepard roketi kendisinin 4. şirketin 10. deneme uçuşunu dün (23 Ocak) gerçekleştirdi. Yeniden kullanılabilir özellikteki New Shepard NASA destekli araştırma ve teknoloji donanımınlarını alt-yörünge irtifasına taşıdı.
New Shepard roketi ve taşıdığı kapsül Blue Origin’in West Texas test sitesinden 15:05 (GMT) ‘te kalktı. Roket kısa bir süre sonra dikey bir iniş yaparak Dünya’ya döndü. Roketin alt yörüngeye bıraktığı kapsül ise inişini paraşüt ile gerçekleştirdi. 10 dakika 15 saniye süren mürettebatsız görevde roket, 107 kilometre irtifaya ve 3,582 km/h tırmanma hızına ulaştı.
“Alt-yörünge uzay uçuşu, uzay aracının uzaya ulaştığı bir uzay uçuşudur. Ancak aracın uçuş rotası fırlatıldığı cismin atmosferi veya kütleçekim yüzeyi sınırını keserek geri döner, böylece bir tam yörünge devrini tamamlamaz.
Örneğin, Dünya’dan Karman çizgisine ulaşan (deniz seviyesinden 100 km irtifa) ve daha sonra Dünya’ya geri dönen bir uçuş alt-yörüngesel bir uzay uçuşu olarak kabul edilir. Uzay araçlarını test etmek ve yörüngesel uzay uçuşları için geliştirmek amacıyla alt-yörünge uzay uçuşları yapılabilir.”
Görev hakkında konuşan NASA yetkilisi Jim Bridenstine, “NASA destekli bu deneyler, itiş teknolojilerini, yaşamsal sistemleri, bilimsel araçları ve uzayın keşfi için önemli olan diğer yetenekleri geliştirmeye yardımcı olacak. Araştırmacılar gibi bu önemli uçuşun sonuçlarını öğrenmek için ben de çok heyecanlıyım.” dedi.
Blue Origin’in ürettiği üç New Shepard roketinden biri olan bu yeniden kullanılabilir roketin dördüncü uzay uçuşu. Aynı roket ayrıca Aralık 2017’de ve geçen yılın nisan ve temmuz aylarında yine alt-yörünge test uçuşları yapmıştı.
Amazon.com’un milyarder kurucusu Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin firması New Shepard roketiyle uzay turizmini de hedefliyor ancak bugünkü uçuşun gösterdiği gibi yük taşıma konusunda da oldukça iyi. NASA ve destek olduğu üniversitelerin hazırladığı deney düzenekleri New Shepard roketiyle başarıyla alt yörüngeye ulaştırıldı.
Bunlardan bazıları; Carthage College Uzay Bilimleri Programı ve Kennedy Uzay Merkezi’nin hazırladığı bir deney düzeneği ile ses dalgaları kullanarak mikro-yerçekimi’ndeki yakıt seviyelerinin ölçümü yapıldı. Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuarı’ndaki bilim insanları tarafından tasarlanan bir diğer deneyde, Dünya’nın elektromanyetik alanının ölçümleri yapıldı. Central Florida Üniversitesi’ndeki araştırmacıların önderlik ettiği bir başka deneyde ise Ay, Mars ve asteroitlerdeki partiküllerin, keşif görevleri esnasında ziyaret edildikten sonraki olası davranışları araştırıldı.
New Shepard, Blue Origin’in gelecekteki potansiyel araç serisinin ilki. Firma roket ve mürettebatı taşıyan kapsül ikilisi ile “müşterilerine” paraşüt destekli bir inişten önce birkaç dakika sıfır-G uçuşunun tadını çıkarmalarını sağlayacak olan alt-yörünge uzay turizmi piyasasını da hedefliyor.
Şirket bu kısa alt-yörünge uçuşları için bilet başına 200.000 ila 300.000 usd arasında bir ücret talep etmeyi planlıyor.
Kaynak: Space.com, Wikipedia, SciNews youtube kanalı