Ana Sayfa Bilim/Astronomi TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi NASA’nın DART Görevine Davet Edildi

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi NASA’nın DART Görevine Davet Edildi

119
0
Paylaş

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) “Dünya’yı kurtarma provasını” başarıyla gerçekleştirdi, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) bu anı saniye saniye gözlemledi.

20 saniye poz süresi ile ardışık görüntüler alındı

Antalya Saklıkent’te 2 bin 500 metre yükseklikteki Bakırlıtepe’de TUG bünyesinde yer alan 12 santimetre açıklıklı, ufuk bölgesinde gözlem yapabilen ve geniş alan görüntüleme özelliğine sahip teleskop ile 20 saniye poz süresi ile ardışık görüntüler alındı. Bu görüntüler bir video haline dönüştürüldü. Görüntülerde Didymos asteroidinin ilerleyişi ve DART aracının Dimorphos uydusuna çarpma anında cismin parlaklaşması ve yüzeyinden çıkan kaya ve toz oluşumlar çarpıcı bir şekilde görüldü.

İşte Antalya Saklıkent’teki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi bünyesinde yer alan Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) tarafından kaydedilen görüntüler. (Video: TÜBİTAK)


 10 gün daha gözlem yapılarak sonuçlar NASA’ya bildirilecek

TUG tarafından yapılan gözlemlerin aynı gece TUG Occultation Portal’de https://occultation.tug.tubitak.gov.tr/)  yayınlanması NASA DART ekibinin  dikkatini çekti. DART görevi sırasında elde edilen görüntüleri izleyen ekip enstitü ile iletişime geçti ve TUG’dan 10 gün daha gözlemlerine devam etmesini istedi. Dünyada sayılı gözlemevi tarafından izlenebilen DART görevi gözlem misyonuna dahil edilen TUG, 10 gün boyunca asteroidin gözlemlerini yapmaya devam edecek.

Yörünge hesaplarından bu cismin yörüngesinin değişip değişmediği gözlemlenerek NASA’nın DART ekibine bildirilecek.

NASA’nın geçen yıl uzaya gönderdiği araç, asteroitle planlandığı gibi çarpıştırılmıştı. NASA’nın gelecekte Dünyaya tehdit oluşturabilecek bir asteroidin yörüngesini değiştirmek ve kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı gezegen savunma sistemlerini test etmek amacıyla gerçekleştirdiği görev, yerküreden yaklaşık 11 milyon kilometre uzakta gerçekleştirilmişti. DART Misyonu adı verilen bu görevin gezegenin savunma stratejisi için önemli bir adım olduğu düşünülüyor. Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmayan bu göktaşı çarpışma sonrası gözlem için takip edilecek. Çarpışma, Dünya’ya çarpma ihtimali olan göktaşlarına karşı bir savunma provası niteliği taşıyor.

DART’ın etkisiyle, Dimorphos’un yörünge değişimini doğrulamak için yer tabanlı teleskoplar Didymos asterodini gözlemleyecek. TUG da gözlem yapılan noktalardan biri oldu.

Kaynak: TÜBİTAK

Daha fazla bilgi için: https://tug.tubitak.gov.tr/tr

Bir Cevap Yazın