Endonezya, 33 yıl aradan sonra tam güneş tutulmasını izledi. Güneydoğu Asya ve Avustralya’dan parçalı takip edilecek güneş tutulması, Endonezya’nın 33 eyaletinden 12’sinde gözlemlendi.
Güneş tutulması, Endonezya’nın Kuzey ve Güney Sumatra, Belitung, Orta ve Doğu Kalimantan, Orta Sulawesi ve Kuzey Maluku eyaletlerinde tam güneş tutulması şeklinde izlendi. Güneş tutulması başkent Cakarta’dan da gözlemlendi.
Güneş tutulması nedeniyle ülkenin değişik bölgelerinde farklı festival ve dini ibadetler de yapıldı. Doğa olayından günler önce bazı bölgelerde Müslümanlar kitleler halinde namaz kılarken, Kuzey Sumatra eyaletindeki Tamil topluluğu güneş tutulması sürecinde meditasyon yaptı.
Sulawesi Adası başkenti Makassar’da yapılacak festivale ise yaklaşık on bin öğrenci katıldı.
Güneş tutulması nedir?
Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay’ın yeniay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.
Güneş tutulması, tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemelidir.
Kaynak: Al Jazeera Türk, NASA,Wikipedia