Ana Sayfa Bilim/Astronomi Parker Güneş Sondası Rekorla Başladı

Parker Güneş Sondası Rekorla Başladı

486
0
Paylaş
Parker Güneş sondası sanatçı ilüstrasyonu. Görsel: NASA

NASA’nın Parker uzay aracı Güneş ile olan ilk temasını gerçekleştirdi. Araç 5 Kasım’da güneş’e 24 milyon km yaklaştı. Daha önce hiçbir araç Güneş’e bu denli yaklaşamamıştı. Araç bu yaklaşmadan iki gün sonra 7 Kasım’da Dünya ile bağlantıya geçerek tüm sistemlerinin çalışır durumda olduğunu ve bilimsel veriler toplamaya devam ettiğini rapor etti.

Bu mesafeden yoğun Güneş ışığı, Parker Güneş sondasının ısı kalkanının yüzeyini yaklaşık 438 santigrat dereceye kadar ısıttı. Bu sıcaklık, uzay aracı Güneş’e yaklaştıkça 1370 santigrat dereceye kadar çıkacak. Ancak ısı kalkanının ardındaki uzay aracı ve enstrumanlarının ısısı ortalama 27 santigrat derecede olacak.

Parker Güneş sondası bu tehlikeli yakınlaşma esnasında Dünya’dan hiçbir destek almadan kendi başının çaresine bakacak şekilde tasarlanmış otonom bir araç. Altı yıllık bir çalışmanın eseri olan sonda, 31 Ekim’den 5 Kasım’a kadar süren Güneş’e ilk yaklaşması esnasında saatte 343.112 km hıza ulaşarak bir rekor kırdı. Bu şimdiye dek insan yapımı bir aracın ulaştığı en yüksek hız. (Bundan önceki hız ve yakınlaşma rekorları Alman-Amerikan ortak yapımı olan Helios 2 sondasına aitti. Helios 2, Nisan 1976’da saatte 246.960 km hıza ulaşarak Güneş’e 42.72 milyon km yaklaşmıştı).

Parker Güneş sondası görev ekibinin üyeleri, aracın ilk yaklaşmadan salimen çıkmasını kutlarken. 7 Kasım 2018 Görsel: NASA

Parker sondasının 7 yıllık görev süresi boyunca bu rekorları geliştirmesi bekleniyor. Araç bu süre zarfında Güneş’e 23 yakın geçiş daha yapacak ve gittikçe Güneş’e daha da yaklaşacak.

Son yaklaşmasını 2025 sonlarında yapacak olan Parker sondasının Güneş’e 6.16 milyon km kadar yaklaşması bekleniyor. Bu esnada Güneş’in çekim gücü aracı saatte yaklaşık 690.000 km hıza ulaştıracak. 1.5 milyar dolara mal olan görev bilim insanlarına Güneş’in yapısı ve aktivitelerini detaylı inceleme fırsatı verecek.

Kaynak: NASA

Bir Cevap Yazın