CERN’deki bilim insanları “pentakuark” adını verdikleri parçacığın yukarıdaki gibi bir temsili resmini yayımladılar. Yapılan açıklamada keşfin, “Higgs Bozonu” adı verilen atomaltı parçacığın keşfinde de kullanılan dünyanın en güçlü ve en büyük parçacık hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda yapıldığı bildirildi.
CERN Sözcüsü Guy Wilkinson, “Pentakuark sadece yeni bir parçacık değil, aynı zamanda 50 yıldan fazla yürütülen deneysel araştırmalarda daha önce gözlemlenmemiş bir şekilde parçacıkları yani sıradan proton ve nötronların temel bileşenlerini bir araya getiren bir yol gösteriyor” ifadesini kullandı.
Wilkinson, beş atomaltı parçacığının bir araya gelerek oluşturduğu “pentakuark” adı verilen yeni parçacıklar üzerinde yapılacak çalışmaların evrenin yapısını daha iyi anlamaya yardımcı olabileceğini belirtti.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı iki yıldan uzun süren bir aradan sonra Haziran ayında ilk çalıştırmaya göre iki kat fazla enerjiyle tekrar atomları çarpıştırmaya ve fizik verisi sağlamaya başlamıştı. 27 kilometrelik halka şeklindeki tünelde yapılan deneylerin fizik verisi sağlayarak evrenin daha iyi anlaşılmasında yeni keşiflere ışık tutacağı düşünülüyor.
CERN’de yapılan deneyler sonucunda Mart 2013’te parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve “Tanrı parçacığı” olarak ta anılan Higgs Bozonu keşfedilmişti.