Ana Sayfa Bilim/Astronomi Japonya Uzay Ajansı Ryugu Göktaşının Yüzey Fotoğraflarını Paylaştı

Japonya Uzay Ajansı Ryugu Göktaşının Yüzey Fotoğraflarını Paylaştı

492
0
Paylaş

Japonya uzay araştırma ajansı (JAXA)’nın Hayabusa 2 sondası Haziran ayından bu yana 900 metre büyüklüğündeki Ryugu göktaşı yörüngesinde daireler çiziyordu. 21 Eylül’de uzay aracı göktaşına 55 metre kadar yaklaşarak MINERVA-II1A ve MINERVA-II1B adında iki küçük “rover”ı yüzeye indirmişti.

Görsel: JAXA

Geçtiğimiz hafta 280 milyon kilometre uzaktaki göktaşına gerçekleşen bu inişin ardından çekilen ilk fotoğraflarda kısa süre sonra Dünya’ya ulaşmıştı. Ancak JAXA’nın bugün (28 Eylül) paylaştığı görseller çok daha net ve çok daha etkileyici detaylara sahip.

Görsel: JAXA

Göktaşı yüzeyine iniş yapan Minerva-II1A ve Minerva-II1B, yalnızca 1 kilogram ağırlığında ve herhangi bir tekerlek yada iniş takımına sahip değil. İnişlerini göktaşının yüzeyine “çarparak” yapan gözlem araçları yüzeyde hareket etmek için JAXA tarafından tasarlanan bir “zıplama” sistemi kullanıyor. Bu şekilde tek bir sıçramayla yatay olarak 15 metre kadar mesafe kat edilebiliyor. Ryugu’nun çok zayıf bir kütleçekimine sahip olması nedeniyle araçların göktaşının yüzeyine geri düşmeleri ve tekrar sıçramaları 15 dakika sürüyor.

Dönüş 2020’de

Hayabusa’nın Ryugu göktaşı yörüngesindeki görevinin 15 ay daha sürmesi bekleniyor. Uzay aracı bu süreç boyunca toplam 3 kez örnek toplama girişiminde bulunacak. Görevin tamamlanmasının ardından ise Hayabusa 2019 yılında Yeryüzü’ne doğru harekete geçecek. Hayabusa’nın topladığı örneklerle beraber 2020’de Dünya’ya ulaşması planlanıyor.

Hayabusa-2 uzay aracının Ryugu göktaşı üzerine düşen gölgesi sağdaki fotoğrafta görülebilir. Görsel: JAXA

JAXA, şu anda yüzeyde bulunan iki robot sonda haricinde önümüzdeki ay Almanya-Fransa ortak yapımı olan “Mascot” adındaki daha büyük bir araç Hayabusa’dan ayrılıp göktaşının yüzeyine indirilecek. Bu araçla bazı patlayıcılar yardımıyla Ryugu’nun yüzeyinde bir krater oluşturmaya çalışacak. JAXA, böylece göktaşı yüzeyinin altından örnekler çıkarıp bu örnekleri Dünya’ya getirmek istiyor.

Yüzeyden ilk video:

Yaklaşık 6 milyar yaşında olduğu tahmin edilen Ryugu’nun Güneş Sistemindeki yaşamın yapı taşları olan organik materyaller içerdiği düşünülüyor. Japon bilim insanları, Ryugu’dan getirilecek örneklerin Güneş Sistemi’nin oluşumuna ve evrimine dair çok önemli bilgiler verebileceğini düşünüyor.

Kaynak: JAXA, Space.com

Bir Cevap Yazın