Ana Sayfa Havacılık/Uzay Curiosity Gezgini Mars’taki 2000’inci Gününü Kutladı

Curiosity Gezgini Mars’taki 2000’inci Gününü Kutladı

541
0
Paylaş

Mars gezgini Curiosity yeni bir dönüm noktasına ulaşarak Kızıl Gezegen’deki 2000’inci Mars gününü doldurdu ve NASA Curiosity’nin sıradaki hedefinin ön izlemesi olarak yeni bir Mars yüzeyi görseli yayınladı.

Curiosity gezgini 2012’de Mars’a indiğinden beri, metan ve organik moleküllerin keşfi, Mars’ın eski atmosferini nasıl kaybettiği ve bir zamanlar yüzeyinde su ve göller aktığını doğrulayan birçok şaşırtıcı bilimsel keşfe imza attı. Buna ek olarak katettiği yol boyunca çok sayıda etkileyici kilometre taşını da geride bıraktı.

Aslında, 2018 yılının Ocak ayında, Curiosity Mars’ta toplam 2.000 Dünya gününü devirmişti, ancak 22 Mart 2018 itibariyle kızıl Gezegendeki 2000‘inci Mars gününe de (Sol) ulaşmış oldu. (Mars’ta bir gün Dünya zamanıyla 24 saat, 39 dakika ve 35,2 saniyedir) Bu olayı taçlandırmak için NASA, gezginin önümüzdeki günlerde araştıracağı bölgenin yine Curiosity tarafından çekilen mozaik bir fotoğrafını yayınladı.

2018 yılı Ocak ayında NASA’nın Mars Curiosity gezgini tarafından çekilen mozaik görüntü (Sol 1931). (Büyütmek için görsele tıklayın) Görsel: NASA / JPL-Caltech/MSSS

Fotoğraf Sol 1931’de Curiosity‘nin tepe kamerası (Mastcam) tarafından çekilen düzinelerce görüntünün montajıyla oluşturuldu. Görüntünün merkezinde gezginin bilimsel ölçümlerini yapacağı bir sonraki hedefi var. Bilim insanlarının odaklandığı bu bölge, bir zamanlar orada su olduğunu gösteren kil mineralleri açısından zengin bir alan. Geçmişte Curiosity gezgini Gale Krateri zeminindeki kil minerallerinin kanıtlarını bulmuş ve bu kraterin 3.3 ila 3.8 milyar yıl önce bir göl yatağı olduğunu doğrulamıştı.

Fotoğrafta geri planda görünen Sharp Dağının yaklaşık 2 milyar yıllık bir süre zarfında biriken tortul kayalardan oluştuğuna inanılıyor. Bilim insanları bu bölgedeki kil minerallerini inceleyerek, suyun yüzeyde ne kadar süre kalmış olabileceği ve gezegenin bugünkü soğuk ve kuru haline nasıl geçiş yaptığı gibi Mars tarihine dair önemli çıkarımlarda bulunmayı hedefliyor.

Curiosity bilim ekibi kil kalıntıları barındıran kayalardan alınacak örnekleri analiz etmek için sabırsızlanıyor. Ekip son zamanlarda Cusiosity’nin delme motorunda oluşan bir arızayı telafi etmek için yeni bir delme tekniği üzerinde çalışıyordu. Şayet gezgin yeniden delmeye başlayabilirse Aralık 2016’dan bu yana bir ilk olacak.

(Curiosity gezgini iniş sahası olan Gale Krateri turuna aşağıdaki videodan göz atabilirsiniz)

Curiosity Mars’ta yaklaşık 2055 Dünya günü (5 yıl ve 230 gün) geçirdi. Bu da kendisini Opportunity (5170 gün; 5031 sol) ve Spirit‘in (2269 gün; 2208 sol) ardından bu alanda 3. sıraya yerleştiriyor. Ayrıca Ağustos 2012’de indiğinden beri yüzeyde 18,7 kilometre yol katetti.

Ancak her şeyden önce Curiosity’nin en büyük başarısı Mars’ın bir zamanlar mikrobiyal yaşamı desteklemek için gerekli tüm şartlara ve kimyasal bileşenlere sahip olduğunu keşfetmesiydi. Bu bulgulara dayanarak uluslararası bilim ekibi, Mars’ta atmosferin yok olmasından önce milyonlarca yıl yaşanabilir koşulların sürdüğü sonucuna vardı.

Bunun kanıtlarını ve bugünkü çorak hale geçişin nasıl gerçekleştiğini bulmak, sadece Mars’ın tarihini değil, Güneş Sisteminin kendisini anlamak adına önemli bir adım olacak. Ve belki de Mars’ın bir gün yeniden eski günlerine nasıl dönebileceğine dair ipuçları da sağlayabilir.

Kaynak: universetoday.com, NASA

Bir Cevap Yazın