Ana Sayfa Havacılık/Uzay SpaceX Falcon Heavy Roketinin Tarihi Test Uçuşu Başarıyla Gerçekleşti.

SpaceX Falcon Heavy Roketinin Tarihi Test Uçuşu Başarıyla Gerçekleşti.

544
0
Paylaş

SpaceX tarafından üretilen en büyük roket olan Falcon Heavy roketi dün (6 Şubat) ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Bu tarihi test uçuşunda roketin içerisinde üstü açık bir Tesla Roadster otomobili bulunuyordu. Falcon Heavy’den ayrılan iticileri ise yeniden kullanılmak üzere dünyaya döndü.

Falcon Heavy kargosu olan otomobille birlikte Mars yolculuğuna devam ediyor. Kameralarla uzaydaki görüntüleri iletilen otomobilin direksiyonunda ise “Starman” adı verilen astronot kıyafetli bir vitrin mankeni var.

“Starman” ve uzayda üstü açık araba keyfi.
Mevcut En Güçlü Roket

Falcon Heavy roketinin fırlatma işlemi için şimdiye kadar üretilen en güçlü iticilere sahip olan NASA’nın Saturn V roketinin de fırlatıldığı Kennedy Uzay Merkezi’ndeki (KSC) rampa kullanıldı. Aynı rampa NASA’nı tarihi Apollo Ay görevleri için de kullanılmıştı.

Falcon Heavy roketi, NASA’nın devasa Saturn V Ay roketinden beri kullanılan en güçlü roket ve 64 tona kadar olan yükleri Dünya yörüngesine çıkartabilme kapasitesine sahip. Bu en yakın rakibi olan Delta IV heavy roketine göre neredeyse iki kat yük kapasitesi anlamına geliyor.

Tarihi Kennedy Uzay Merkezi fırlatma rampası.

SpaceX CEO’SU Elon Musk ilk açıklamasında “Bu bir test uçuşu, eğer test uçuşu başarılı olursa, bir sonraki görevde uydular koymak için hazır olduğumuzu düşünüyorum. Bu görev önümüzdeki üç ila altı ay içinde gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 100.000 ziyaretçinin takip ettiği fırlatmayı izleyenler arasında 1969’daki Ay yolculuğunda Apollo 11 astronotu olarak aynı fırlatma rampasını kullanmış olan Buzz Aldrin de vardı.

Üstü Açık Arabayla Mars’a Yolculuk

Fırlatmadan yaklaşık 28 dakika sonra, Falcon Heavy roketi Tesla Roadster’ı taşıyan ikinci etap motorunu durdurdu ve uçuşunun ilk safhasına son verdi. Her şey yolunda giderse ikinci etapta, Dünya çevresindeki son derece yüksek güneş radyasyonu barındıran Van Allen kuşağı bölgesinde 6 saat ilerledikten sonra, kargosu Tesla Roadster ve yolcusu Starman’ı Mars’a göndermek için motorunu yeniden çalıştıracak.

SpaceX halen Falcon Heavy’den bile daha büyük bir fırlatma sistemi üzerinde çalışıyor ve buna BFR (veya Big Falcon Roketi) adı verilmiş. Musk’a göre bu itici, bir defada yüzlerce insanı uzaya fırlatacak şekilde tasarlandı ve noktadan noktaya seyahat etmek için dünyadaki yolcuların hızla taşınması için de kullanılabilecek.

Fırlatmanın tam videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: SpaceX, Space.com

 

Bir Cevap Yazın