Ana Sayfa Havacılık/Uzay SpaceX’in İlk Uzay Turisti Belli Oldu

SpaceX’in İlk Uzay Turisti Belli Oldu

498
0
Paylaş
SpaceX'in güncellenmiş BFR tasarımı. Görsel: SpaceX

SpaceX, Japon milyarder Yusaku Maezawa’yı Ay’a götüreceğini duyurdu. Şirketin kurucusu Elon Musk, 17 Eylül’de Los Angeles’ta düzenlenen özel etkinlikte, Japon iş adamı ve davetlilerinden oluşacak kafilenin şirketin uzaya yollayacağı ilk turistler olacağını açıkladı.

Ay yörüngesine yapılacak yolculuğun, 2023’te gerçekleşmesi planlanıyor. SpaceX, halen prototip aşamasındaki Big Falcon Roketi (BFR) ile yapılacak seyahat için özel bir yolcu kapsülü geliştirecek.

Öngörülen yolculuk çizelgesi. Görsel: SpaceX

Etkinlikte konuşan Yusaku Maezawa, tüm masraflarını şahsen karşılayacağı seferde kendisine eşlik etmesi için 6 ila 8 sanatçıyı davet edeceğini belirtti. Japon iş adamı, ressam, mimar ve tasarımcılardan oluşacak grubun yolculuktan alacakları ilhamla kendi eserlerini yaratmasını istediğini ifade etti.

Ay yolculuğuna Kimleri davet edeceği konusunda isim vermeyen Maezawa, “Jean-Michel Basquiat ve Andy Warhol gibi sanatçılar, uzaya gitme şansına sahip olsaydı nasıl eserler yaratacaklarını hep merak etmişimdir, sanatçıların içindekileri uyandırarak insanlık için muazzam eserler yaratmalarına vesile olmak istiyorum” dedi.


42 yaşındaki milyarder girişimci Yusaku Maezawa, bir giyim markası sahibi ve aynı zamanda bir sanat koleksiyoncusu. Maezawa Forbes’un verilerine göre 2.9 milyar dolarlık bir servete sahip.

BFR’nin geliştirme maliyeti Musk’un önceki ifadelerine göre yaklaşık 10 milyar dolar ancak bu rakam değişebilir. Musk, Yusaku Maezawa’nın Ay yolculuğu için ödediği ücretin tam olarak ne kadar olduğunu açıklamazken, sadece “çok büyük bir tutar” olduğunu söylemekle yetindi. Ödemeyi şimdiden aldıklarını belirten Musk, bu paranın BFR’nin geliştirilme sürecinde kullanılacağını ifade etti. Musk ayrıca NASA’yla olan ticari uydu fırlatma sözleşmelerinden gelecek para ile yeni roketinin gelişimini finanse edebileceğini düşünüyor.

Kaynak: theverge.com, SpaceX

Bir Cevap Yazın